מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Heart עולה כי נטילת תוספי סידן מלווה בהישרדות נמוכה יותר וסיכון מוגבר לניתוח החלפת מסתם וותין בקשישים עם היצרות קלה-עד-בינונית של המסתם.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש בתוספי סידן וויטמין D עלה בשנים האחרונות, בפרט בקרב נשים לאחר-מנופאוזה המועדות לאוסטיאופורוזיס, אך אין נתונים רבים אודות ההשפעות של תוספים אלו על כלי הדם.
המחקר הנוכחי כלל 2,657 משתתפים (גיל ממוצע של 74 שנים; 42% נשים) עם היצרות קלה-עד-בינונית של מסתם וותין טבעי ממאגר Cleveland Clinic Echocardiography Database בין השנים 2008 עד 2016 והיו במעקב למשך חציון של 69 חודשים.
מבין אלו, 49% מהחולים לא נטלו תוספי סידן או וויטמין D, 12% נטלו תוספי וויטמין D בלבד ו-1,033 (39%) נטלו תוספי סידן עם או ללא ויטמין D.
מהנתונים עולה כי הסיכון האבסולוטי לתמותה קרדיווסקולארית עמד על 13.7 מקרים ל-1,000 שנות-אדם בקרב מטופלים בתוספי סידן עם או ללא ויטמין D; בהשוואה ל-9.6 מקרים ל-1,000 שנות-אדם באלו שנטלו ויטמין D בלבד ו-5.8 ל-1,000 שנות-אדם באלו שלא נטלו תוספים אלו.
שיעורי התמותה מכל-סיבה היו גבוהים יותר משמעותית עם נטילת תוספי סידן.
פרוצדורות החלפת מסתם וותין בוצעו בקרוב למחצית מהחולים שנטלו תוספי סידן, בהשוואה ל-11% בלבד מאלו שלא נטלו כל תוספים. הסיכון לתמותה מכל-סיבה ולתמותה קרדיווסקולארית היה גבוה יותר בחולים שנטלו תוספי סידן ולא עברו ניתוח החלפת מסתם וותין.
מניתוח רב-משתני עלה כי תוספי סידן, עם או ללא ויטמין D, אך לא ויטמין D בלבד, לוו בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.38, p=0.009) ותמותה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 2.0, p=0.001), עם מגמה של תמותה לא-קרדיווסקולארית גבוהה יותר בהשוואה לאלו שלא נטלו תוספים.
ממצאי המחקר מעידים כי לתוספי סידן באוכלוסייה זו אין תועלת קרדיווסקולארית ובמקום זאת, יש לשקול לעומק את הקשר הנ"ל לאור העדויות המצטברות והחשש מפני נזק קרדיווסקולארי.
Heart. Published online April 25, 2022