בחולים לאחר סגירת אוזנית פרוזדור שמאך, טיפול מונותרפי בנוגדי-קרישה פומיים חדשים לווה בסיכון נמוך יותר לאירועי דמם, בהשוואה לטיפול מונותרפי בקומדין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Cardiovascular Medicine. לא תועדו הבדלים בין נוגדי-קרישה פומיים חדשים ובין קומדין ביתר התוצאים שנבחנו במחקר.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין קונצנזוס באשר לבחירת טיפול מונותרפי בנוגדי-קרישה פומיים חדשים או קומדין לאחר סגירת אוזנית פרוזדור שמאל. במחקר הנוכחי הם ביקשו להשוות בין התרופות ולהעריך את היעילות והבטיחות של התכשירים באוכלוסייה זו.
חיפוש במאגרי PubMed, EMBASE, Cochrane Library ו-ClinicalTrials.gov לזיהוי מחקרים שהשוו בין נוגדי-קרישה פומיים חדשים ובין קומדין בחולים לאחר סגירת אוזנית פרוזדור שמאל הוביל לזיהוי 10 מחקרים לא-אקראיים עם 10,337 חולים. מבין אלו, 4,960 חולים קיבלו טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים ו-5,377 חולים טופלו בקומדין.
תוצאי היעילות שנבחנו כללו כל אירוע חריג מג’ורי (תמותה מכל-סיבה, אירוע מוחי, דימום מג’ורי) ואת התוצאים הפרטניים. תוצאי בטיחות כללו תמותה מכל-סיבה, דימום מג’ורי, כלל אירועי דמם, תרומבוס על-רקע התקן ודלף סתם התקן מעל 5 מ”מ.
מהנתונים עולה כי לא היו הבדלים מובהקים סטטיסטית באף אחד מהאירועים החריגים המג’וריים (p=0.16), אירועים מוחיים (p=1.0), תמותה מכל-סיבה (p=0.07), או דמם מג’ורי (p=0.06). טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים לווה בירידה מובהקת סטטיסטית בכלל אירועי דמם (יחס סיכויים של 1.01-, p<0.0001) לעומת קומדין.
לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטי בשיעור אירועי תרומבוס על-רקע התקן או דלף סביב התקן מעל 5 מ”מ.
מטה-רגרסיה וניתוח לפי תתי-קבוצות הראו כי הסיכון לכלל אירועי דמם (יחס סיכויים של 1.56-, p<0.001) היה נמוך יותר משמעותית בקרב מטופלים בנוגדי-קרישה פומיים חדשים בתת-קבוצה של חולים מתחת לגיל 75 שנים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי הממצאים מעידים כי טיפול מונותרפי בנוגדי-קרישה פומיים חדשים מלווה בסיכון נמוך יותר לאירועי דמם לעומת טיפול מונותרפי בקומדין לאורך 45 ימים. לא תועדו הבדלים משמעותיים בין התרופות בהערכת תוצאים אחרים.
Front Cardiovasc Med. 2022 Oct 24
https://www.e-med.co.il/indications/cardio-thoracic-surgery/2022/11/14/547742/