הערת עורך האתר ד״ר דיאב סאמר
כותב המאמר מדגיש כי מחקר זה תומך במחקרים קודמים בהם מראים שחולים סוכרתיים עם מחלת לב קורנרית רב כילית, נהנים יותר בניתוח מעקפים לעומת התערבות מלעורית. עדיין המחברים מדגישים שתוצאות אלו דורשות מחקרים נוספים.
שיעור סיבוכים גבוה יותר עם PCI לעומת CABG בחולי סוכרת עם מחלה כלילית (J Am Coll Cardiol)
בחולי סוכרת המיועדים לרה-וסקולריזציה בשל מחלה כלילית של מספר עורקים, כולל תסמונת כלילית חדה, הסיכון לסיבוכים מג'וריים נמוך יותר לאחר CABG (Coronary Artery Bypass Grafting) בהשוואה ל-PCI (Percutaneous Coronary Intervention), כך עולה מתוצאות מחקר חדש מקנדה, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את תוצאות מחקר FREEDOM (Future Revascularization Evaluation in Patients with Diabetes Mellitus: Optimal Management of Multi-vessel Disease) בתנאי עולם-אמיתי בחולי סוכרת עם מחלה של מספר עורקים כליליים. בנוסף, הם בחנו את ההשפעה של גישת רה-וסקולריזציה (CABG לעומת PCI עם תומכן מצופה תרופה) בחולי סוכרת עם תסמונת כלילית חדה ומחלה רב-כלילית.
החוקרים בחנו תוצאות קרדיווסקולאריות מג'וריות בכלל חולי הסוכרת לאחר רה-וסקולריזציה כללית בין 2007-2014 (4,661 חולים, מהם 2,947 חולים עם תסמונת כלילית חדה). התוצא העיקרי הוגדר כסיבוך מג'ורי לבבי או צרברווסקולארי (כולל תמותה מכל-סיבה, אוטם לבבי לא-פטאלי ואירוע מוחי לא-פטאלי).
מהתוצאות עולה כי 30 ימים לאחר רה-וסקולריזציה, בחולים עם תסמונת כלילית חדה, יחס הסיכון לסיבוכים לבביים וצרברווסקולאריים עם CABG או PCI נטה לטובת ניתוח מעקפים (יחס סיכויים של 0.49, רווח בר-סמך של 0.34-0.71), בעוד שבחולים עם מחלת לב איסכמית יציבה, לא תועדו הבדלים בשיעור הסיבוכים לפי גישת רה-וסקולריזציה.
לאחר חציון מעקב של 3.3 שנים, התועלת המאוחרת (לאחר 31 ימים עד 5 שנים) של CABG על-פני PCI לא השתנתה עוד לפי דחיפות ההתייצגות הקלינית, עם יחס סיכון לסיבוכים לבביים וצרברווסקולאריים של 0.67 בחולים עם תסמונת כלילית חדה (רווח בר-סמך של 0.55-0.81) ויחס סיכון של 0.55 (רווח בר-סמך של 0.40-0.74) בחולים עם מחלת לב איסכמית יציבה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולי סוכרת עם מחלה רב-כלילית, בהשוואה להתערבות כלילית מילעורית, ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים מלווה בשיעור נמוך יותר של סיבוכים לבביים וצרברווסקולאריים בטווח הארוך, הן בקרב אלו עם תסמונת כלילית חדה והן באלו עם מחלת לב איסכמית יציבה.
J Am Coll Cardiol 2017; 70:2995-3006