מאת עורך האתר ד״ר דיאב סאמר
במאמר, שהתפרסם החודש בכתב העת NEJM ע"י קבוצת חוקרים מצרפת, נבדקה האפקטיביות של תיקון מסתם מיטראלי באמצעות התערבות מלעורית ביחד עם טיפול תרופתי (קבוצת ההתערבות) לעומת קבוצה שטופלה רק תרופתית (קבוצת בקורת).
במחקר אקראי זה גויסו 304 חולים עם תסמינים של אי ספיקת לב, אשר סבלו מאי ספיקה מיטראלית שניונית קשה ואי ספיקה לבבית עם מקטע פליטה בין 15% עד 40%.
החולים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה א ( 152 חולים) טופלה בתיקון מסתם מיטראלי ע"י התערבות מלעורית בנוסף לטיפול התרופתי. קבוצה ב (152חולים) טופלה ע"י טיפול תרופתי בלבד. משך המעקב אחר המטופלים היה 12 חודשים . יעד המחקר המרכזי הוגדר כשילוב של מקרי מוות מכל סיבה או אשפוז לא מתוכנן כתוצאה מאי ספיקת לבבית.
במעקב של 12 חודשים, נמצא ש 54.6% ( 83 חולים מתוך 152)מהחולים מקבוצה א ( קבוצת התערבות) התאשפזו או מתו מסיכה כל שהיא לעומת 51.3% (78 חולים מתוך 152) מהחולים מקבוצה ב, כך שלמעשה לא היה הבדל מובהק בין הקבוצות .
גם שיעור התמותה מכל סיבה לא היה שונה בין הקבוצות ועמד על 22.4% בשתי הקבוצות. שיעור האשפוזים הלא מתוכננים בשל אירועי אי ספיקת לב היה 48.7% בקבוצת א (ההתערבות) לעומת 47.4% בקבוצת ב (הבקרות), כלומר, ללא הבדל מובהק בין שתי הקבוצות.
מסקנת החוקרים היא אם כן שלהוספת התערבות מלעורית לתיקון מסתם מיטראלי לטיפול תרופתי בחולים עם אי ספיקה מיטראלי קשה שניונית ואי ספיקה לבבית לא הייתה תועלת. שיעור התמותה מכל סיבה או אשפוז לא מתוכנן בשל אי ספיקה לבבית, במעקב לאורך שנה היה שווה בקבוצת ההתערבות (תיקון מלעורי וטיפול תרופתי) וקבוצת הבקורת (טיפול תרופתי בלבד).
Percutaneous Repair or Medical Treatment for Secondary Mitral Regurgitation, NEJM, August 27, 2018